De binnenruimte

Zachte kleuren en natuurlijke materialen stralen rust en geborgenheid uit. De seizoenentafel zorgt ervoor dat de kinderen ook binnen het ritme van de seizoenen beleven. Ons speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, wol en vilt en heeft een zo oorspronkelijk mogelijke vorm. Dit is speciaal bedoeld om de fantasie te prikkelen. Wij zijn van mening dat het kind zelf het middelpunt wil zijn van zijn spel en niet, zoals zo vaak met technisch geraffineerd speelgoed het geval is, slechts een toeschouwer. Daarnaast is het voor de zintuigontwikkeling belangrijk dat het kind met eerlijke natuurlijke materialen in aanraking komt die een bezielde beleving oproepen. Het speelgoed van o.a. Ostheimer, Grimm’s, Nic, Brio en Kinderkram sluit uitstekend aan bij onze visie met betrekking tot speelgoed.

Er zijn verschillende hoekjes waar de kinderen zelf speelgoed kunnen maken van hout, wol of wolvilt of vol overgave van hun ontdekkings- of  nabootsingsfantasiespel kunnen genieten. Zo is er een keukenhoekje, een bouw/autohoekje en een speeltafel waar de kinderen het tafelspel, dat de pedagogisch medewerker misschien eerder heeft voorgespeeld, kunnen naspelen en uitbouwen. Verhalen worden verteld en voorgelezen in de grote voorleesstoel. Aan de grote tafel wordt gegeten, maar ook geknutseld of broodjes gebakken. Voor baby’s is er een hoge box die geborgenheid biedt. In een aparte slaapkamer heeft ieder kind een “eigen” bedje met een warm wollen dekentje.

De buitenruimte

In de grote en spannende achtertuin kunnen de kinderen op ontdekkingsavontuur. Er zijn paadjes waarover de peuters kunnen fietsen, een echte kruiptunnel, een klimheuvel,  een speelhuis en natuurlijk ontbreken de zandbak en de watertafel niet. De oude appelboom laat ons zien en beleven hoe de appels groeien waar we later in de groep bijvoorbeeld appelmoes van maken. In het voorjaar en de zomer wordt gewerkt in de moestuin. Hier zien de kinderen groente en fruit groeien vanuit zaadjes die ze zelf hebben gezaaid en verzorgd. Ook bij minder goed weer zijn we buiten. Gekleed in stoere regenpakken is stampen in de plassen en spelen met modder een feest! Voor baby’s is er een plekje in de schaduw van een van de bomen. Hier kunnen ze de wind met de blaadjes zien spelen. Voor de kruipende kinderen is er een grote buitenbox. Kwibus beschikt over een grote bolderkar, zodat kinderen uitstapjes kunnen maken naar het bos of de heide of park.

 

Het kinderdagverblijf

Het verhalenhuis
Achter in de Kwibustuin staat een blauw sprookjeshuis. Vanaf najaar 2010 zal hier enkele malen per jaar een verhaal of tafelspel te horen en zien zijn. Ook kinderen die de kinderopvang niet (meer) bezoeken zijn  op deze verteldagen van harte uitgenodigd! Het programma en verdere informatie volgen later op deze site.